De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Jazz-geluidstechnicus Rudy van Gelder overleden

26-08-2016

De legendarische jazz-geluidstechnicus Rudy van Gelder is gisteren overleden. De Amerikaan, zoon van Nederlandse emigranten, is beroemd om zijn opnames van jazz-grootheden, voornamelijk voor het label Blue Note. Thelonius Monk, John Coltrane en Miles Davis, ze hebben allemaal met Van Gelder gewerkt.

Autodidact Van Gelder had een zeer eigen geluid, warm en donker. Hij stond er om bekend de instrumenten precies zo te laten klinken op plaat als ze live klonken, en zoals musici wilden klinken. Jazz-kenner Hans Mantel legt uit waarom hij zo belangrijk is geweest voor de jazz, Hammondspeler Rob Mostert nam in 2010 nog een CD met Van Gelder op.

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.