De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

10 taalergernissen waar je nooit eerder over nadacht

13-07-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1059 keer bekeken
  •  
DWDD Summerschool Paulien Cornelisse taalfouten
Op de DWDD Facebook-pagina vroegen we: “welke taalfout ergerdt jouw meer als wat dan ook?!” Dit zijn de mooiste nieuwe taal-irritaties. Lezen is op eigen risico.
Toen we deze post vanochtend op Facebook zetten, hadden we wel verwacht dat er een boel mensen zouden reageren. Uiteraard lieten reageerders massaal weten dat hun oren spontaan beginnen te bloeden als anderen ‘me fiets’ in plaats van ‘mijn fiets’ zeggen (één iemand ergert zich hier zo aan dat ze er speciaal een plaatje voor heeft gemaakt ). Of dat er elke keer dat iemand ‘zowiezo’ schrijft er een jong zeehondje sterft. En dat “ALLE FOUTEN IN DE TEKST VAN DEZE POST!!1!” de Top 3 Ergernissen zou afsluiten, zagen we ook wel aankomen. Maar op de juweeltjes van taalirritaties die slechts door een enkeling werden ingestuurd, hadden we niet gerekend. Om ze voor het nageslacht te bewaren hebben we ze hier onder elkaar gezet.
In de categorie ‘Eh…’:

- “Koeienlul of koeielul (koe is vrouwelijk dus heeft geen l*l).”
(Zeer origineel Jeroen, maar voor deze verwijzen we je toch even naar Onze Taal , red.)
- “Ik erger me aan mensen die zich ergeren aan taalvaudjes en persé willen of moeten corrigeren. Get a life!! Wat vele malen erger is zijn fotoreportages in magazines. De modellen hebben vaak te grote óf te kleine schoenen aan. Let er maar eens op: da's pas iets om je aan te storen.”
(Brigitte)
- Dat je tegenwoordig natuurlijk in bijna elke zin het woord NATUURLIJK hoort terwijl dat dan nergens op slaat! Let maar eens op. Vaak is er niks natuurlijks aan!
(Diana)
De ‘Fout-die-als-je-er-twee-keer-over-nadenkt-een-prachtig-neologisme-is’:
- Rontonde
(Änne)
- Wenkbrouwen
(Annemieke)
- Handvaten
(Jeroen)
De ‘Verdomd-je-hebt-gelijk-en-bedankt-nu-ga-ik-me-daar-ook-aan-ergeren’-vraagstukken:
- “Mensen die vragen: 'en uw naam WAS?'. Alsof ik tijdens het gesprek ineens van naam veranderd ben...” 
(Wiesette)
- “In een bepaalde reclame; ‘vrouwen over 40'.
(Juline)
- “Als je het druk hebt, zeggen dat je druk bent. Dat is niet hetzelfde.” 
(Judith)
- “’In de toekomst’ is de meest gebruikte maar overbodige tijdsaanduiding. Een paar praktijkvoorbeelden: ‘Wij gaan dit in de toekomst aanpakken’, ‘In de toekomst zal ons energieverbruik toenemen’, ‘de school zal in de toekomst worden uitgebreid’. (Jan ging nog even een tijdje door, maar u begrijpt het punt, red.)
Overigens roepen taalfouten bij een enkeling geen enkele vorm van irritatie op. Als je maar begrijpt wat er bedoeld wordt, toch? Of zoals iemand het zeer ‘on topic’ (en zonder fouten nog wel) wist te verwoorden: “Ik maak dan misschien wel eens schrijffouten, maar ik ben wel lekker in bed!” Oké Henk, jij ook bedankt voor je bijdrage.
Donderdag 14 juli duikt Taal is zeg maar echt mijn ding-schrijfster Paulien Cornelisse weer diep in de zin en onzin van ‘taalfouten’ tijdens DWDD Summerschool – Aap, Noot, Fout. Kijken dus, taalpuristen! 20:30, NPO 1.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.