De Wereld Draait Door is gestopt. De talkshow met Matthijs van Nieuwkerk had op 27 maart 2020 de allerlaatste uitzending. 15 seizoenen lang is DWDD op de buis geweest. Je kunt hier op de site nog uitzendingen en fragmenten terugkijken.

Van Treitervlogger Naar Positive Guy: Ismail Ilgün

21-04-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
ismailpositief
De meeste mensen kennen hem waarschijnlijk als ‘treitervlogger’: de 20-jarige Ismail Ilgün. Zijn veelbesproken hoodvlogs over de Zaanse wijk Poelenburg kwamen veel negatief in het nieuws, minister-president Mark Rutte noemde hem ‘tuig van de richel’, en Ilgün is zelfs gearresteerd wegens opruiing. Dat alles is nu verleden tijd, want vanaf nu wil Ilgün bekend staan als ‘happy guy’ en als positief rolmodel dienen. Wij spraken hem voor de uitzending en vroegen hem naar deze switch en wie zijn eigen positieve rolmodellen zijn!
  Ismail Ilgun op de foto met Mies Bouwman.
Ismail, je werd altijd omschreven als treitervlogger, hoe moeten we je nu noemen?
“Ja, de media omschrijft mij altijd zo. Hoe je me nu moet noemen weet ik niet, ik ben slecht in namen verzinnen, man. Ik wil nu gewoon bekend staan als de happy guy, de positive guy, met als motto: smile more.”
Waarom eigenlijk?
“Ik wil gewoon dingen maken waar mensen blij van worden, in plaats van te zeuren. Eerlijk, natuurlijk vond ik die publiciteit in het begin lekker, het was tof dat iedereen je opeens kent. Maar als je steeds dezelfde kritiek hoort ga je op een gegeven moment wel denken van, ‘he, ik ben echt wel bezig met iets verkeerds’, dus van die kritiek heb ik geleerd.”
Je gaat nu ook een positieve documentaire maken voor het AD, wat is dan daarin het grootste verschil met je oude werk?
“In mijn vlogs film ik gewoon mijn dagelijks leven, maar voor het AD ga ik achterstandswijken langs, maar in beiden stel ik me anders op dan eerst. Ik zeg je eerlijk, ik heb soms woede in me, maar ik uit dat nu anders. Ik laat me niet meer heel snel gaan, dat probeer ik tenminste, anders maak ik heel grote fouten, zoals ik al heb gedaan.”
Oke, dus je laat de beste, positieve kant van jezelf zien vanaf nu?
Ja dat ga ik proberen. Want weetje, als je iets positiefs brengt dan worden mensen daar echt blij van. Als je een content creator bent zoals ik, doe je dat natuurlijk voor het geld, maar als jij dan ook nog te horen krijgt dat mensen je manier van filmen of je inhoud mooi vonden, dan geeft dat echt kippenvel. Dat is gewoon een vet lekker gevoel en daar doe ik het voor”.
Eigenlijk ga je jezelf dus een beetje opstellen als een positief rolmodel voor jongeren?
“Ja, want kijk als je jong en beïnvloedbaar bent is het soms moeilijk om de juiste keuzes te maken. En jongens in achterstandswijken zijn heel erg beïnvloedbaar, ik was dat zelf ook. Je gaat heel snel mee met wat de groep doet. En iedereen krijgt natuurlijk vanuit huis een goede opvoeding mee, elke moeder zegt: ga naar school, neem een goede baan enzo. Maar als jij, als jongere, durft te laten zien van kijk, ik kom uit dezelfde wijk als jij, ik heb hetzelfde meegemaakt, dezelfde opvoeding en dezelfde vrienden, maar ik durf het anders te doen en ik maak positieve keuzes dat ook nog eens beter loont, dat is gewoon heel erg belangrijk. Ik wil laten zien dat het dus ook anders kan, dat je jezelf kan en mag zijn.”
Dus nooit meer een boze Ismail op beeld?
"Ik ga proberen de meest positieve kant van mezelf te zijn, maar ik ben ook maar een mens, dus er zullen ongetwijfeld momenten zijn dat ik ook boos of negatief ben maar ook dat ga ik gewoon laten zien, want ik wil de realiteit laten zien, anders werkt het niet om een rolmodel te zijn".
Hé wie zijn eigenlijk je eigen positieve rolmodellen?
"Hij is echt mijn grootste idool. Hij is natuurlijk gewoon een succesvolle acteur, maar hij geeft ook hele goede en inspirerende speeches. De manier waarop hij zijn boodschap kan overbrengen is heel bijzonder. Ik kijk daarom echt tegen hem op, dat hij al zo succesvol was in de film en televisie en toen gewoon ook iets wilde betekenen voor anderen op een positieve manier. Hij heeft ook ooit gezegd: “opportunities look like work”, oftewel je moet je eigen kansen creëren door hard te werken. Dit motto hou ik nu ook aan.
" Dit is een hele toffe YouTuber, ik volg hem al vier jaartjes en ben een hele grote fan. Hij zegt altijd: “Enjoy life and live adventure” en dat zie je overal in terug, want hij lacht altijd en hij is altijd positief. Ik kijk echt elke video van hem, want hij doet wat ik wil doen. Ik wil ook gewoon positieve video’s maken waar mensen om moeten lachen".
" Deze groep YouTubers hebben mij echt geïnspireerd om te beginnen met YouTube. Zij zijn heel erg van de pranks en challenges en door hun ben ik YouTube gaan waarderen. Ik heb zelfs contact met een van hun gehad en we zijn vrienden geworden".
"Ja, misschien gek maar David is mijn manager. En hij is gewoon echt altijd zichzelf, dat respecteer ik heel erg. Hij is super down-to-earth en heel erg behulpzaam tegenover anderen, gewoon altijd. Hij heeft mij ook heel erg veel geholpen en ik weet hoe goed dat voelt, als iemand je helpt, dat wil ik nu ook betekenen voor anderen. Dat is voor mij echt een motivatie om ook anderen te helpen en aan anderen te denken, dus ik zie in dat opzicht David echt als een rolmodel".
" Ja ook gewoon Kees toch. Hij was toen heel Nederland over me heen viel een van de weinige mensen die het in het openbaar voor me opnam, die zich afvroeg hoe het met me was. Dat heeft me op het rechte pad gezet. Hij helpt me nu ook veel op het gebied van carrière. Hij heeft gewoon zo veel bereikt in zijn leven, daarom heeft hij echt een voorbeeldfunctie voor me."
Vanaf nu kun je elke maand de serie 'Achter Buurten' van Ismail bekijken op de website van het Algemeen Dagblad!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.